Du är här: Start » Gratis eller kommersiellt virusskydd?

Gratis eller kommersiellt virusskydd?

Ibland kan man kanske fråga i sig varför man ska skaffa ett kommersiellt virusskydd när det finns gratis virusskydd. Många nöjer sig därför med ett gratis virusskydd och bryr sig inte om att titta på vilka fördelar ett kommersiellt virusskydd har.

Effektivitet

Ett gratis virusskydd och ett kommersiellt virusskydd är ungefär lika bra på att stoppa virus, spionprogram och annan skadlig kod. Enligt tester är ett kommersiellt virusskydd bara 0.5 % bättre på att stoppa virus. För vissa kräsna användare kan denna lilla halva procent göra att de ändå köper ett virusskydd. Man ska tänka på att ett virusskydd stoppar runt 99 % av alla virus och då kan 0.5 % göra skillnad.

Prestanda

Enligt tester brukar ett kommersiellt virusskydd starta upp något snabbare än ett gratis virusskydd. För många har det här inte så stor betydelse. Dessutom slöar varken ett gratis eller ett kommersiellt virusskydd ner din dator.

Funktioner

När det gäller antal funktioner är ett kommersiellt virusskydd betydligt bättre än ett gratis virussprogram. Det brukar ha funktioner som föräldrakontroll, funktioner för säkra banktransaktioner och säker e-handel, antibedrägerifunktioner, identitetsskydd och ibland har det även en virtuell miljö som kallas för sandlåda där du kan öppna misstänkta program utan ett de skadar din dator. En del kommersiella virusskydd har även en brandvägg och nyttiga prestandaförbättrande funktioner.

Slutsats

Om du bara vill skydda dig mot virus och annan skadlig kod räcker ett gratis virusskydd långt, men om du vill få tillgång till en mängd funktioner som ytterligare förbättrar din säkerhet på nätet bör du skaffa ett kommersiellt virusprogram.