Du är här: Start » Skydda dig mot virus

Skydda dig mot virus

Virus och annan skadlig kod är ett gissel som du gärna vill vara utan. Det finns ett antal åtgärder som du kan vidta så att du slipper virus.

Installera ett antivirusprogram. Först och främst bör du installera ett bra antivirusprogram. Det är det första du bör göra när du har skaffat en ny dator. Om du har använt din dator innan du installerar antivirusprogrammet bör du skanna den så fort det är installerat. Ett antivirusprogram blockerar och tar bort virus i realtid. Du kan även skanna din hårddisk, minneskort, externa hårddiskar och andra externa enheter med antivirusprogrammet.

Installera ett antispionprogram. Det finns annan skadlig kod än virus. Det finns spionprogram, maskar, trojaner och annat elände som många också kallar för virus. För att undvika virus och annan skadlig kod bör du även installera ett antispionprogram. Många vanliga antivirusprogram fångar även upp spionvirus och liknande, men om du vill vara helt säker på att inget elakt spionprogram ska smyga sig in i din dator bör du ändå skaffa ett antispionprogram.

Installera en brandvägg. Det finns en inbyggd brandvägg i Windows som blockerar obehörig trafik så att den inte kan ta sig in i din dator. Många hävdar att det finns betydligt bättre och säkrare brandväggar än Windows egen. Vill du känna dig 100 % säker på att inte få virus bör du också skaffa en annan brandvägg än den som är inbyggt i Windows.

Fler åtgärder för att undvika virus

Du kan också vidta vissa försiktighetsåtgärder för att slippa virus:

  • Var försiktig med vilka sajter du besöker. Tack och lov brukar bra antivirusprogram varna för oseriösa sajter som sprider virus.
  • Var försiktig med din e-post. Det händer att internetanvändare får e-post som ser ut att vara skickat från en vän men som innehåller virus. Din väns dator kan ha blivit smittad och sprider därför virus utan att din väns vetskap.
  • Om du fildelar bör du vara extra försiktig. Skanna alltid dina nerladdade filer med ditt antivirusprogram och ditt antispionprogram. Fildelning är fullt tillåtet, du får bara inte ladda ner upphovsrättsskyddat material. Men även material som inte är upphovsrättskyddat kan innehålla virus.
  • Var försiktig när du laddar ner tillägg och codec. Ladda helst inte ner något tillägg eller codec om du inte litar på utgivaren. Många sajter kräver att du laddar ner ett visst tillägg eller codec för att du ska kunna se ett filmklipp eller köra ett program. Visst kanske det är så, men det kan också finnas virus i tillägget.