Du är här: Start » Spionprogram

Spionprogram

De flesta spionprogram är inte ett virus utan en trojan, det vill säga ett självständigt program som utger sig för att vara något det inte är, men spionprogram kan även spridas och installeras via virus, maskar och andra skadliga program. Det finns många olika sorters spionprogram och här ska vi på virusskydd.info titta på två av de vanligaste och farligaste spionprogrammen.

Trojansk häst

Oftast när man talar om spionprogram syftar man på trojanska hästar. Som du hör på namnet handlar det om en trojan som man ofta själv installerar i sin dator eftersom man inte vet om att det är ett skadligt program. När spionprogrammet väl har installerats börjar det genast samla på din känsliga information som sedan skickas iväg till avsändaren. När vi säger ”känslig information” syftar vi på bankkontonummer, konto- och kreditkortsnummer, inloggningsuppgifter till Facebook, din e-post och dina onlinebutiker och så vidare.

Det är mycket vanligt att man drabbas av trojaner när man laddar ner program från oseriösa hemsidor, via fildelning eller öppnar en e-postbilaga om man inte har ett virusskydd i sin dator.

Keylogger

Om du är lite haj på engelska så kanske du redan på namnet förstår vad detta spionprogram gör för något. En Keylogger loggar samtliga tangenttryck du gör på din dator, men kan också göra regelbundna skärmdumpar (bilder på din datorskärm). Som du förstår är det här inte bra alls eftersom en utomstående kan se i stort sett allt du gör på din dator. Hackaren kan se hur mycket du har på ditt bankkonto när du besöker din internetbank, se vad du skriver i dina mail, komma över dina kontokortsuppgifter när du handlar på nätet och se vilka sajter du besöker. Det här är inte bara ett allvarligt brott mot din personliga integritet utan kan även ge dig en massa olustiga konsekvenser.

En Keylogger är en slags trojan som sprider sig på ungefär samma sätt som den trojanska hästen, men om du använder ett riktigt bra virusskydd är risken mycket liten för att du drabbas av Keyloggers.