Du är här: Start » Ta bort virus

Ta bort virus

Om du har använt din dator utan att ha ett virusskydd, eller om du har haft ett dåligt virusskydd, är risken stor att du redan har antivirus i din dator när du ska installera ett nytt virusskydd. Det är därför som vi alltid rekommenderar att du installerar ett riktigt bra virusskydd innan du börjar använda din dator. Det är nämligen svårare att ta bort virus än att stoppa virus.

Om du i alla fall har använt din dator innan du installerar ett riktigt bra virusskydd är emellertid chansen stor att ditt nya virusskydd både hittar och tar bort viruset. En av våra datorer här på kontoret hade drabbats av den elaka trojanen Maljava men när vi installerade Norton 360 hittade Norton trojanen och plockade bort den utan problem. Så enkelt kan det vara om man har ett bra virusskydd, men det är inte alltid så enkelt.

Så tar du bort virus

Det första du bör göra är att djupaskanna hela din dator så fort du installerat ett nytt virusskydd. Vissa virusskydd skannar och plockar bort virus, trojaner och spionprogram medan det installeras. Om virusskyddet inte lyckas plocka bort den skadliga koden bör du stänga av alla onödiga datorprocesser med aktivitetsanvändaren och prova igen.

Om det här inte fungerar bör du ladda ner ett virusskydd som du kan starta från en startskiva eller ett USB-minne. Stäng sedan av datorn och starta från skivan eller USB-minnet. Ofta ska du hålla ner tangenten F2 när du startar din dator. I och med att du startar från en skiva eller ett USB-minne kommer inte viruset eller trojanen aktiveras när du startar upp din dator vilket gör att det blir mycket enklare att ta bort det. Skanna din dator från skivan eller minnet och plocka sedan bort den skadliga koden. Efter du har gjort det är det bara att starta om datorn som vanligt och installera virusskyddet om du inte redan har gjort det.