Du är här: Start » Upptäcka virus

Upptäcka virus

Nu ska vi på virusskydd.info titta på hur du kan se tecken på virus och hitta virus så att du kan förhindra att din dator drabbas av alltför stor skada.

Tecken på virus

Seg dator – Virus kan göra din dator seg och oftast blir den segare för varje dag som går. Det gör att det tar mycket längre tid att starta upp den än normalt och att dina program öppnas långsamt.

Datorn startar inte – Sådant här kan bero på hårdvarufel och mjukvarufel men kan även bero på virus.

Filer som försvinner – Om du inte hittar en eller flera filer som du är säker på att du inte har slängt kan det vara tecken på virus.

Dokument som ändrats – Om du upptäcker att dina dokument inte ser ut som de ska är det mycket möjligt att du har drabbats av virus.

Program som uppför sig konstigt – Virus kan även göra så att dina program öppnas och stängs utan att du gör något, och att de inte riktigt fungerar som de ska.

Hårddisken arbetar när du inte använder den – Ja, det kan vara tecken på virus som håller på att göra skada eller ett spionprogram som skickar information.

Hitta virus

Om du märkt tecken på virus är det dags att hitta viruset och ta bort det. Så här gör du.

Djupskanna din dator med ditt virusprogram

Det är mycket enkelt att upptäcka virus om du skannar hela din dator med ett bra virusprogram. Förvisso är det meningen att ditt virusprogram ska stoppa viruset innan det tar sig in i din dator, men det händer tyvärr att virus slinker förbi ändå, i alla fall om ditt virusprogram inte riktigt håller måttet. Det är emellertid mycket möjligt att ditt virusprogam ändå hittar viruset när du djupskannar datorn eftersom ett virusprogram ständigt uppdateras med nya virusdefinitioner. I sådana fall kan ditt virusprogram ta bort viruset.

Använd en onlinescanner

Om du tycker att din dator beter sig konstigt men ditt virusprogram inte hittar någon skadlig kod kan du alltid skanna din dator med en onlineskanner som kanske hittar viruset, till exempel med Pandas onlinescanner. Om onlinescannern hittar virus trots att ditt eget virusprogram inte gjorde det bör du skaffa ett nytt och bättre virusprogram som du kan ta bort viruset med.

Här hittar du Panda scanner:

http://www.pandasecurity.com/sweden/homeusers/solutions/activescan/