Du är här: Start » Virus & trojaner

Virus & trojaner

Ett antivirusskydd skyddar inte bara effektivt mot virus utan även mot trojaner. Om du inte vet vad det är för skillnad på ett virus och en trojan kommer du att få veta det nu.

Virus

Ett virus är ett litet elakt program som kan ställa till det ordentligt för dig och din dator, men ett virus kommer aldrig ensamt utan har alltid en bärare. Det här innebär att ett virus alltid följer med ett annat program eller en fil som förövrigt kan vara seriös. När ett program eller en fil bär på virus säger man att filen är infekterad. Om du laddar ner ett infekterat program och installerar det (eller öppnar en infekterad fil) så blir viruset aktivt, sprider sig till andra filer och börjar då göra den skada det är designat för. Det är för att viruset smittar ner andra filer som ett virus kallas just för virus.

Om du har ett bra virusskydd varnar och/eller blockerar virusskyddet den infekterade filen när du laddar ner den eller när du försöker öppna den. Då brukar du få två val, antingen slänger du hela filen eller så sätter du den i karantän. Om du sätter filen i karantän är det möjligt att ditt virusskydd vid ett senare tillfälle kan ta bort viruset från filen och sedan kan du använda filen helt normalt.

Trojaner

En trojan är till skillnad från ett virus ett helt självständigt program som tar sig in i din dator helt på egen hand. Oftast sker det här när du laddar ner ett program som du tror är seriöst men som i själva verket är en trojan. En trojan är alltså ett skadligt program som utger sig för att vara något annat än vad det är, så när du installerar det du tror är ett seriöst program är det i själva verket en trojan du installerar. Många trojaner är spionprogram som samlar in din känsliga information och som sedan skickas iväg till fel händer. Tack och lov stoppar ett virusskydd även trojaner. Om virusskyddet varnar dig för en trojan är det bara att slänga trojanen eftersom programmet är helt värdelöst och dessutom riktigt skadligt.